4 Δεκεμβρίου 2019


Τι είναι η μέθοδος Clinical Pilates και ποια τα οφέλη της;


Οι περισσότεροι ίσως γνωρίζουν το Pilates σαν μία μορφή άσκησης για τον γενικό πληθυσμό, αλλά λίγοι είναι ενήμεροι για τα αποτελέσματα του Clinical Pilates σε μια σειρά παθολογικών καταστάσεων. Το Clinical Pilates είναι μια εξελιγμένη μορφή του κλασικού Pilates και εφαρμόζεται μόνο από εξειδικευμένους στη μέθοδο φυσικοθεραπευτές. Αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στον χώρο της αποκατάστασης και τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στη χώρα μας.

Το Clinical Pilates χρησιμοποιεί τις βασικές αρχές του Pilates και συγκεκριμένα τη συγκέντρωση στην άσκηση, την ενεργοποίηση του κέντρου, την πλευρική αναπνοή, την ακρίβεια, τη ροή και τον έλεγχο των ασκήσεων. Το ασκησιολόγιό του βασίζεται στο κλασικό ρεπερτόριο που ο ίδιος ο Joseph Pilates υπέδειξε και περιγράφεται αναλυτικά στο βιβλίο του Return to life (1954), αλλά τροποποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή.


Το Clinical Pilates βοηθάει σε μυοσκελετικά προβλήματα, όπως οσφυαλγίες, αυχενικά σύνδρομα, διαστρέμματα, τενοντίτιδες, αρθραλγίες κ.ά. μέσω των ασκήσεων ενδυνάμωσης και των διατάσεων που περιλαμβάνει. Επίσης βοηθάει σε καρδιαγγειακούς ασθενείς και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, ακριβώς επειδή είναι μια μορφή άσκησης με χαμηλή έως μέτρια ένταση και άρα κατάλληλη για αυτές τις ομάδες ασθενών. Τέλος, οι ασθενείς με χρόνια ή επίκτητα νευρολογικά προβλήματα, όπως τα αγγειακά επεισόδια, η παραπληγία, η σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά., ωφελούνται πολύ από το Clinical Pilates γιατί ενισχύεται η ισορροπία τους και η σωστή στάση σώματος.


Το Clinical Pilates είναι ιδανικό για ειδικές ομάδες ατόμων που σε άλλες περιπτώσεις δεν θα μπορούσαν να ασκηθούν, όπως τα άτομα της τρίτης ηλικίας και οι εγκυμονούσες γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, στα άτομα της τρίτης ηλικίας βελτιώνει την ισορροπία και ενισχύει τον μυϊκό τόνο, οπότε μειώνεται η πιθανότητα πτώσεων, καταγμάτων, βελτιώνεται η οστεοπόρωση και αυξάνεται η ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης στις καθημερινές δραστηριότητες. Όσον αφορά την εγκυμοσύνη, οι γυναίκες που ασκούνται με τη συγκεκριμένη μέθοδο παρουσιάζουν πιο ανώδυνο τοκετό και γρηγορότερη επαναφορά μετά την γέννα. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ανεπιθύμητα προβλήματα, όπως ακράτεια ούρων ή διάσταση των κοιλιακών τοιχωμάτων, το  Clinical Pilates πάλι θεωρείται από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης.

Τα γενικότερα οφέλη του Clinical Pilates είναι ανάπτυξη του πνεύματος ομαδικότητας, η μείωση της κατάθλιψης, η βελτίωση της βάδισης, η ενίσχυση της πνευματικής διαύγειας, η αύξηση της αντοχής και του μεταβολισμού και η απώλεια βάρους. Συγκεντρωτικά λοιπόν το  Clinical Pilates βελτιώνει τόσο τη συναισθηματική κατάσταση των ασθενών, όσο και τη συνολική κατάσταση της υγείας τους.


Το Clinical Pilates είναι δυνατό να εφαρμοστεί είτε σε ομαδικό μάθημα, είτε σε ατομικό μάθημα. Τα ομαδικά μαθήματα γίνονται σε μικρά γκρουπ ομοιογενών ασθενών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος από τον φυσικοθεραπευτή. Σε αυτά χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά στρώματα και ο λεγόμενος ‘μικρός εξοπλισμός’ που περιλαμβάνει μικρές και μεγάλες μπάλες, λάστιχα αντιστάσεων, δακτυλίους αντιστάσεων και foam rollers. Τα ατομικά μαθήματα είναι δομημένα ακριβώς πάνω στις ανάγκες του κάθε ασθενή και γίνονται είτε στο στρώμα είτε σε ένα ειδικό κρεβάτι που ονομάζεται reformer και βοηθάει στη σταθεροποίηση του ασθενή.


Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς ότι το Clinical Pilates είναι μια μορφή άσκησης που στοχεύει στην αποκατάσταση παθολογικών καταστάσεων. Κάθε ασθενής αξιολογείται πριν την ομαδοποίηση του σε γκρουπ ή την έναρξη του ατομικού μαθήματος, ώστε να γίνουν αντιληπτά τα προβλήματα και οι κινητικοί περιορισμοί του ασθενούς και συνεπώς να τεθούν οι στόχοι του προγράμματος. Από την εμπειρική παρατήρηση φαίνεται ότι το Clinical Pilates μπορεί να εφαρμοστεί επιτυχώς σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών. Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές επιστημονικές έρευνες που καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα.