Μάλαξη


Η μάλαξη αποτελεί την πιο ευρέως αποδεκτή μέθοδο ανακούφισης του μυοσκελετικού πόνου. Υπάρχουν διάφορα είδη μάλαξης που εφαρμόζονται στο φυσικοθεραπευτικό κέντρο μας, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κάθε ασθενής.

  • Θεραπευτική Μάλαξη: Θεραπευτική ονομάζεται η μάλαξη που γίνεται σε μία συγκεκριμένη περιοχή του σώματος που πονάει. Έχει μικρή ένταση πίεσης και διάρκεια.

  • Αθλητική Μάλαξη: Η αθλητική μάλαξη ή deep tissue massage εφαρμόζεται σε μεγάλες περιοχές του σώματος ή σε ολόκληρο το σώμα. Έχει αρκετά υψηλή ένταση πίεσης και βοηθάει στην αποτοξίνωση του σώματος, για αυτό θεωρείται κατάλληλη μετά από έντονη αθλητική δραστηριότητα.
  • Λειτουργική Μάλαξη: Η λειτουργική μάλαξη είναι συνδυασμός μάλαξης δια των χεριών και παθητικής κίνησης των μελών του σώματος που εφαρμόζεται. Με αυτή τη μέθοδο επιτυγχάνεται καλύτερη και πιο άμεση χαλάρωση της θεραπευόμενης περιοχής.

  • Trigger Point Therapy: Τα trigger points είναι σημεία υψηλής ευερεθιστικότητας και πυροδότησης του μυοσκελετικού πόνου, συνεπώς είναι απαραίτητο να χαλαρώσουν και να απελευθερωθεί η έντασή τους για να σταματήσει ο πόνος του ασθενή. Η αντιμετώπισή τους γίνεται με δακτυλικές πιέσεις ακριβώς πάνω στα σημεία που προκαλούν πόνο.
  • Λεμφική Μάλαξη: Η λεμφική μάλαξη βοηθάει στη μετακίνηση της λέμφου και την αποβολή της μέσω του ουροποιητικού συστήματος. Πραγματοποιείται από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές και εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση οιδημάτων που παρουσιάζονται από αθλητικές κακώσεις, μαστεκτομές, αφαίρεση λεμφαδένων, διαταραχές του θυρεοειδούς και του ενδοκρινικού συστήματος.
  • Χαλαρωτική Μάλαξη: Η χαλαρωτική μάλαξη γίνεται για αποφόρτιση του σώματος από το στρες της καθημερινότητας και τους πιεστικούς ρυθμούς της ζωής. Εφαρμόζεται σε όλο το σώμα και το πρόσωπο. Είναι ιδιαίτερα ανακουφιστική, ειδικά αν γίνεται με τη χρήση χαλαρωτικών αιθέριων ελαίων.