9 Ιανουαρίου 2020


Clinical Pilates και Εγκυμοσύνη


Μέσω της άσκησης με τη μέθοδο Clinical Pilates η έγκυος γυναίκα μπορεί να ασκηθεί με ασφάλεια και να έχει, τόσο εκείνη, όσο και το βρέφος τεράστια οφέλη.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα της γυναίκας υφίσταται σημαντικές φυσιολογικές αλλαγές. Το βάρος της αυξάνει αρκετά, ιδιαίτερα προς το τέλος της εγκυμοσύνης, με την περιοχή της κοιλιάς και των μαστών να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αλλαγές. Αυτό οδηγεί σε μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματος προς τα εμπρός και κάτω, οπότε αλλάζει η στάση σώματος της γυναίκας και διαταράσσεται η ισορροπία της. Αλλάζει ο τρόπος βάδισής της και έχει δυσκολία στην αλλαγή θέσεων και τις μετακινήσεις. Επιπλέον, παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στα γεννητικά όργανα και τη θέση της λεκάνης, και εμφανίζονται συχνά δυσπεψίες, δυσκολία στην αναπνοή, ταχυκαρδίες, κόπωση, συχνοουρία και οιδήματα κυρίως στα κάτω άκρα. Τέλος, λόγω της έκκρισης πολλών ορμονών, η έγκυος γυναίκα παρουσιάζει μυϊκούς πόνους, αρθραλγίες, κακή θερμορύθμιση του σώματος, καθώς και έντονες ψυχολογικές μεταπτώσεις.


Το Clinical Pilates είναι μία χαμηλής έντασης άσκηση και δεν ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς. Με αυτή τη μέθοδο άσκησης οι  εγκυμονούσες μαθαίνουν να ελέγχουν την πύελο τους, κάτι που θα τους φανεί χρήσιμο κατά τον τοκετό, αλλά και θα τις προφυλάξει αργότερα από τη χαλάρωση των μυών και των συνδέσμων λόγω του τοκετού. Επίσης μαθαίνουν να αναπνέουν επαρκώς χωρίς να χρησιμοποιούν πολύ το διάφραγμα που όσο προχωράει η εγκυμοσύνη υπολειτουργεί. Το Clinical Pilates βοηθάει στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης δυναμώνοντας τους μυς του κορμού και της πυέλου, προφυλάσσοντας έτσι το σώμα από τραυματισμούς κατά την εγκυμοσύνη λόγω της αύξησης του σωματικού βάρους. Ακόμα συμβάλλει στη διάταση και χαλάρωση των μυών του κορμού, επιμηκύνει τη σπονδυλική στήλη και δημιουργεί χώρο για την ανάπτυξη του εμβρύου. Συνολικά, βελτιώνει την ισορροπία του σώματος και το βοηθάει να προσαρμόζεται στις συνεχείς αλλαγές.

Επιπρόσθετα, το Clinical Pilates στην εγκυμοσύνη αυξάνει την αιματική κυκλοφορία στην κοιλιακή χώρα και ενισχύει την ανταλλαγή υγρών με το έμβρυο (μεταφορά θρεπτικών στοιχείων προς αυτό και απομάκρυνση των αποβλήτων). Μειώνει την κατακράτηση υγρών, αυξάνει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, και βοηθάει στην μη εμφάνιση του διαβήτη κύησης. Ακόμα , βοηθάει την διαδικασία πέψης, ούρησης και αφόδευσης, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ή το ποσοστό διάστασης του ορθού κοιλιακού μυός, συμβάλλει στην μείωση των πόνων, της κόπωσης και της ναυτίας και βοηθάει τη μητέρα στην διαδικασία χαλάρωσης, κυρίως κατά τον τοκετό. Τέλος, ενισχύει ψυχολογικά την μητέρα, μειώνει το άγχος της, βοηθάει ώστε ο τοκετός και είναι ευκολότερος και πιο ανώδυνος, και φυσικά ενισχύει την πιο γρήγορη επάνοδο της μητέρας μετά τον τοκετό.


Μια γυναίκα που κάνει Clinical Pilates πριν τη σύλληψη του εμβρύου έχει αρκετά πιο έτοιμο σώμα για τις αλλαγές που θα προκύψουν κατά την εγκυμοσύνη. Όμως, εξαιτίας της φύσης της μεθόδου, που είναι μια ήπια άσκηση, μια εγκυμονούσα γυναίκα θα μπορούσε θεωρητικά, κι αν δεν υπάρχουν απαγορευτικές καταστάσεις, να ξεκινήσει σε οποιοδήποτε στάδιο τη συγκεκριμένη άσκηση. Στο πρώτο τρίμηνο, η άσκηση είναι αρκετά ήπια και γίνεται εκμάθηση της αναπνοής και της ενεργοποίησης των κοιλιακών μυών και των μυών του πυελικού εδάφους. Στο δεύτερο τρίμηνο, η ένταση των ασκήσεων μπορεί να αυξηθεί. Οι ασκήσεις του Clinical Pilates εστιάζουν τόσο στην ενδυνάμωση του κορμού για τη διατήρηση της σωστής στάσης σώματος, όσο και στη διάταση των μυών και τη διατήρηση της κινητικότητας όλων των αρθρώσεων. Όταν η γυναίκα φτάσει στο τρίτο τρίμηνο οι ασκήσεις τροποποιούνται σε μεγάλο βαθμό για να μην επιβαρύνουν το σώμα της μητέρας αλλά και το έμβρυο. Η άσκηση μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τις τελευταίες μέρες του τοκετού.

Εύκολα λοιπόν καταλαβαίνει κάποιος πόσο χρήσιμο, αν όχι απαραίτητο είναι το Clinical Pilates πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά από αυτή, ώστε να τονωθούν οι μυς της λεκάνης και της κοιλιάς και να αποφευχθούν οι άσχημες παρενέργειες του τοκετού, όπως είναι η διάσταση των κοιλιακών μυών, η ακράτεια ούρων, η πτώση της μήτρας και η χαλάρωση των μυών της πυέλου.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΓΚΥΟΥΣ: Ασκηθείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας ακόμα κι αν δεν κάνατε κάποιου είδους άσκηση πριν. Κι αν όχι για εσάς τις ίδιες, για το καλό του μωρού σας.