27 Μαρτίου 2020


Clinical Pilates και Οστεοπόρωση


Η οστεοπόρωση είναι μια συστηματική σκελετική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα, φθορά του οστικού ιστού και ευθραυστότητα των οστών, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.
Είναι μία χρόνια διαταραχή που πλήττει 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες και μπορεί να χαρακτηριστεί ως σιωπηλή ασθένεια, καθώς δεν υπάρχουν σημάδια μέχρι να δημιουργηθεί ένα κάταγμα.
Τα οστεοπορωτικά κατάγματα (ή κατάγματα ευθραυστότητας) είναι κατάγματα τα οποία εμφανίζονται με ελάχιστο τραύμα. Οι πιο συχνές περιοχές του σώματος που μπορεί να εμφανιστούν αυτά τα κατάγματα είναι η Σπονδυλική Στήλη, η πηχεοκαρπική άρθρωση και το ισχίο. Ασθενείς που έχουν υποστεί ένα οστεοπορωτικό κάταγμα έχουν μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσουν και επόμενο κάταγμα.


Στη κλινική πράξη διακρίνονται δύο μορφές οστεοπόρωσης, η Πρωτοπαθής η οποία σχετίζεται με την εμμηνόπαυση στις γυναίκες και με την πάροδο της ηλικίας, και η Δευτεροπαθής η οποία εμφανίζεται κυρίως σε ασθενείς που πάσχουν από συγκεκριμένες ασθένειες (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα) ή που λαμβάνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή (π.χ. κορτιζόνη).
Η διάγνωση της οστεοπόρωσης γίνεται μέσω της μέτρηση της οστικής πυκνότητας με τη χρήση δέσμης φωτονίων διπλής ενέργειας (dual energy x-ray absorsiometry DXA) που αποτελεί τη πιο γνωστή μέθοδο σήμερα.


Παράγοντες κινδύνου:

  • Ηλικία
  • Φύλο
  • Εμμηνόπαυση/ υστερεκτομή
  • Πρόωρη εμμηνόπαυση
  • Κάπνισμα
  • Λήψη φαρμάκων
  • Έλλειψη βιταμίνης D
  • Χαμηλή πρόληψη ασβεστίου
  • Κατάχρηση αλκοόλ

Η θεραπευτική άσκηση αποτελεί μια μη- φαρμακολογική παρέμβαση η οποία συνίσταται σε άτομα με οστεοπόρωση για την πρόληψη της οστικής απώλειας, των πτώσεων και των καταγμάτων. Τα τελευταία χρόνια τονίζεται από τους ειδικούς συνεχώς η σημασία της άσκησης σε ασθενείς με οστεοπόρωση, καθώς μέσω αυτής φαίνεται να υπάρχει βελτίωση στην οστεοβλαστική δραστηριότητα.


Η μέθοδος Clinical Pilates εντάσσεται ολοένα και περισσότερο στα προγράμματα θεραπείας σε ανθρώπους που πάσχουν από οστεοπόρωση. Το ασκησιολόγιο, το οποίο παρέχεται μέσω αυτής της μεθόδου, έχει θετική επίδραση στη λειτουργική αποκατάσταση του ασθενή, στον πόνο στη ποιότητα ζωής και στη κινησιοφοβία.
Στόχος της θεραπευτικής άσκησης μέσω της μεθόδου Clinical Pilates είναι η ελαχιστοποίηση του κινδύνου των πτώσεων και η αποφυγή καταγμάτων. Οι ασκήσεις δίνονται από τον θεραπευτή με σκοπό την ενδυνάμωση όλου του σώματος με περισσότερο έμφαση στους μυς του κορμού, τη βελτίωση της ισορροπίας και της ιδιοδεκτικότητας. Χρησιμοποιούνται κυρίως ασκήσεις κατά τις οποίες τα οστά και οι μύες λειτουργούν ενάντια στη βαρύτητα. Τα οστά αντιδρούν στο βάρος τους με αποτέλεσμα να ενισχύονται. Η βελτίωση της στάσης σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση των αναπνευστικών μυών είναι ακόμα ένας παράγοντας που δίνεται έμφαση στο ασκησιολόγιο.


Το ασκησιολόγιο το οποίο δίνετε από τον φυσικοθεραπευτή είναι εξατομικευμένο στις ανάγκες του ασθενή και είναι ανάλογο της φυσικής του κατάστασης. Μέσω του Clinical Pilates δίνεται η δυνατότητα χρήσης εξοπλισμού από τον ασθενή (βαράκια, λάστιχα, magic circle κλπ.) ο οποίος εντάσσεται στο βασικό ασκησιολόγιο της μεθόδου με σκοπό την περαιτέρω ενδυνάμωση των μυών του σώματος.
Συμπερασματικά η μέθοδος Clinical Pilates μπορεί να ωφελήσει όλους όσους πάσχουν από οστεοπόρωση, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, φυσικής κατάστασης. Η σωστή συνεργασία φυσικοθεραπευτή και ασκούμενου είναι αναγκαία έτσι ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.