Μέθοδος Clinical Pilates by GPC®


Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 2022 – 2023


ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ο Joseph Pilates ανέπτυξε στις αρχές του 20ου αιώνα μία μέθοδο άσκησης που ο ίδιος ονόμαζε Contrology, προκειμένου να αντιμετωπίσει διάφορα μυοσκελετικά και αναπνευστικά προβλήματα που τον ταλαιπωρούσαν. Αργότερα η μέθοδος διαδόθηκε με το όνομά του και έκτοτε χρησιμοποιείται παγκοσμίως με πολύ καλά αποτελέσματα σε διάφορους χώρους άσκησης.

Το Clinical Pilates by GPC® είναι μια μέθοδος θεραπευτικής άσκησης που εφαρμόζεται σε ομάδες ατόμων που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης. Χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση διαφόρων καταστάσεων, όπως οι μυοσκελετικοί τραυματισμοί, οι νευρολογικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, όσο και για την εκγύμναση και τη διατήρηση της φυσικής κατάσταση των ατόμων με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή παθολογικών καταστάσεων. Βοηθάει στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, την ορθοσωμία, τη λειτουργικότητα των περιφερικών αρθρώσεων, τη μυϊκή ενδυνάμωση, την ιδιοδεκτικότητα και την ισορροπία του σώματος.


Σε ποιους απευθύνεται:

Η μέθοδος Clinical Pilates by GPC® είναι ειδικά προσαρμοσμένη για φυσικοθεραπευτές και επαγγελματίες υγείας στον χώρο της αποκατάστασης.

Η μέθοδος Clinical Pilates by GPC® βασίζεται στο κλασικό ασκησιολόγιο του Joseph Pilates, αλλά έχει εξελιχθεί ώστε να συμβάλλει στην αποκατάσταση διάφορων παθήσεων. Οι συμμετέχοντες έχουν την δυνατότητα να μάθουν πως να χρησιμοποιούν τις βασικές αρχές της μεθόδου και το ασκησιολόγιο στη θεραπεία μυοσκελετικών, νευρολογικών, καρδιαγγειακών, αναπνευστικών και άλλων παθήσεων. Επίσης διδάσκονται πως να οργανώνουν ατομικά και ομαδικά μαθήματα Clinical Pilates και να ασκούν ειδικές ομάδες ατόμων όπως είναι οι επαγγελματίες αθλητές, οι έγκυοι και τα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Με το τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες είναι ικανοί να αξιολογήσουν τους ασκούμενους τους, να φτιάξουν ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ατομικές ανάγκες του κάθε πελάτη τους αλλά και να οργανώσουν ένα ομαδικό μάθημα. Ακόμα έχουν στη διάθεσή τους κάποια ενδεικτικά προγράμματα Clinical Pilates by GPC® ανάλογα με τις παθολογίες που πιθανόν να αντιμετωπίσουν. Η μέθοδος Clinical Pilates by GPC® μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος ενός προγράμματος αποκατάστασης, ως ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης ή να εφαρμοστεί σε μία ομάδα ασθενών (ομαδικό μάθημα). Σίγουρα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των φυσικοθεραπευτών.


Περιγραφή του Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 96 εκπαιδευτικών ωρών και χωρίζεται σε έξι υποενότητες. Ο σκοπός και η ύλη της κάθε υποενότητας αναλύονται παρακάτω:

CP1 Εισαγωγικό Σεμινάριο Clinical Pilates by GPC® Mat (16 ώρες, 2 ημέρες)

Στην πρώτη εισαγωγική ενότητα αναλύονται οι βασικές αρχές, το κλασικό ασκησιολόγιο της μεθόδου και τα βοηθήματα που χρησιμοποιούνται. Ακολουθεί πρακτική εξάσκηση στις ασκήσεις και δίνονται διαβαθμίσεις διευκόλυνσης σε αυτές. Επιπλέον, αναλύονται οι ενδείξεις, τα οφέλη και οι αντενδείξεις σε κάθε παθολογία. Τέλος, γίνεται εφαρμογή της μεθόδου σε διάφορες παθολογίες μέσω των μελετών μιας περίπτωσης.

 • Αθήνα, 04-05 Μαρτίου 2023

CP2 Clinical Pilates by GPC® και Επαγγελματίες Αθλητές (16 ώρες, 2 ημέρες)

Στη δεύτερη ενότητα γίνεται γνωριμία με τα ολυμπιακά αθλήματα και θέτονται οι στόχοι των προγραμμάτων που αφορούν τους επαγγελματίες αθλητές. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν σχετικά με την προετοιμασία των αθλητών και ιδιαίτερα ότι σχετίζεται με την αναπνευστική λειτουργία, τη διατροφή και το μυϊκό τους σύστημα. Δίνονται παραδείγματα προγραμμάτων μέσα από την εξάσκηση σε ομάδες.

 • Αθήνα, 18-19 Μαρτίου 2023

CP3 Clinical Pilates by GPC® Reformer Phase I (16 ώρες, 2 ημέρες)

Στη συγκεκριμένη ενότητα οι συμμετέχοντες μαθαίνουν για το κρεβάτι που κατασκεύασε και χρησιμοποιούσε ο J.Pilates και που ο ίδιος ονόμασε Reformer, και πως αυτό χρησιμοποιείται. Στη συνέχεια εκπαιδεύονται σε ασκήσεις που αφορούν τον κορμό (αρχικό επίπεδο) και τα κάτω άκρα. Επίσης, μαθαίνουν να οργανώνουν το μάθημα με τη χρήση του εξοπλισμού reformer.

 • Αθήνα, 01-02 Απριλίου 2023

CP4 Advanced Seminar Clinical Pilates by GPC® Mat (16 ώρες, 2 ημέρες)

Αποτελεί το δεύτερο διήμερο εκπαίδευσης του Pilates Mat. Οι συμμετέχοντες έχοντας πλέον τις απαραίτητες γνώσεις καλούνται να διδάξουν τους συναδέλφους τους σε ομαδικό μάθημα. Επιπλέον, συζητιούνται πιο σύνθετες και δύσκολες παθολογικές καταστάσεις και δίνονται διαβαθμίσεις δυσκολίας των ασκήσεων του Clinical Pilates.

 • Αθήνα, 14-15 Ιανουαρίου 2023
 • Αθήνα, 06-07 Μαϊου 2023

CP5 Clinical Pilates by GPC® και Ειδικές Ομάδες Ατόμων (16 ώρες, 2 ημέρες)
– Clinical Pilates by GPC® και Άτομα της Τρίτης Ηλικίας:

Σε αυτό το σεμινάριο μελετούνται οι παθολογίες που εμφανίζονται συχνότερα στα άτομα της τρίτης ηλικίας, όπως η οστεοπόρωση, οι αρθρίτιδες, οι καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, και πως αυτές επηρεάζουν το πρόγραμμα της άσκησής τους. Επιπρόσθετα, αναφέρονται τα οφέλη της άσκησης μέσω της μεθόδου Clinical Pilates στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, όπως είναι η αποφυγή των πτώσεων, η αυξημένη λειτουργικότητα όλων των ανθρωπίνων συστημάτων και η καλή κινητικότητα του σώματος.

– Clinical Pilates by GPC® και Εγκυμοσύνη:

Το σεμινάριο αυτό ασχολείται με την εγκυμοσύνη και το πώς η άσκηση πρέπει να προσαρμόζεται αναλόγως τη φάση της εγκυμοσύνης. Αναλύονται τα οφέλη που προσφέρει το Clinical Pilates πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη για το σώμα της μητέρας. Δίνονται ενδεικτικά προγράμματα για τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης.

 • Θεσσαλονίκη, 21-22 Ιανουαρίου 2023
 • Λευκωσία, 28-29 Ιανουαρίου 2023
 • Αθήνα, 04-05 Φεβρουαρίου 2023
 • Αθήνα, 20-21 Μαϊου 2023

CP6 Clinical Pilates by GPC® Reformer Phase II (16 ώρες, 2 ημέρες)

Ο κύκλος του σεμιναρίου ολοκληρώνεται με μία διήμερη εξάσκηση στο Reformer και πιο συγκεκριμένα με ασκήσεις για τα άνω άκρα και πιο προχωρημένες ασκήσεις ενδυνάμωσης και διάτασης του κορμού.

 • Θεσσαλονίκη, 04-05 Φεβρουαρίου 2023
 • Λευκωσία, 11-12 Φεβρουαρίου 2023
 • Αθήνα, 18-19 Φεβρουαρίου 2023
 • Αθήνα, 10-11 Ιουνίου 2023