Μέθοδος Clinical Pilates by GPC®


Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 2024 – 2025


ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ο Joseph Pilates ανέπτυξε στις αρχές του 20ου αιώνα μία μέθοδο άσκησης που ο ίδιος ονόμαζε Contrology, προκειμένου να αντιμετωπίσει διάφορα μυοσκελετικά και αναπνευστικά προβλήματα που τον ταλαιπωρούσαν. Αργότερα η μέθοδος διαδόθηκε με το όνομά του και έκτοτε χρησιμοποιείται παγκοσμίως με πολύ καλά αποτελέσματα σε διάφορους χώρους άσκησης.

Το Clinical Pilates by GPC® είναι μια μέθοδος θεραπευτικής άσκησης που εφαρμόζεται σε ομάδες ατόμων που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης. Χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση διαφόρων καταστάσεων, όπως οι μυοσκελετικοί τραυματισμοί, οι νευρολογικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, όσο και για την εκγύμναση και τη διατήρηση της φυσικής κατάσταση των ατόμων με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή παθολογικών καταστάσεων. Βοηθάει στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, την ορθοσωμία, τη λειτουργικότητα των περιφερικών αρθρώσεων, τη μυϊκή ενδυνάμωση, την ιδιοδεκτικότητα και την ισορροπία του σώματος.


Σε ποιους απευθύνεται:

Η μέθοδος Clinical Pilates by GPC® είναι ειδικά προσαρμοσμένη για φυσικοθεραπευτές και επαγγελματίες υγείας στον χώρο της αποκατάστασης.

Η μέθοδος Clinical Pilates by GPC® βασίζεται στο κλασικό ασκησιολόγιο του Joseph Pilates, αλλά έχει εξελιχθεί ώστε να συμβάλλει στην αποκατάσταση διάφορων παθήσεων. Οι συμμετέχοντες έχουν την δυνατότητα να μάθουν πως να χρησιμοποιούν τις βασικές αρχές της μεθόδου και το ασκησιολόγιο στη θεραπεία μυοσκελετικών, νευρολογικών, καρδιαγγειακών, αναπνευστικών και άλλων παθήσεων. Επίσης διδάσκονται πως να οργανώνουν ατομικά και ομαδικά μαθήματα Clinical Pilates και να ασκούν ειδικές ομάδες ατόμων όπως είναι οι επαγγελματίες αθλητές, οι έγκυοι και τα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Με το τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες είναι ικανοί να κάνουν κλινική αξιολόγηση τους ασκούμενους τους, να φτιάξουν ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ατομικές ανάγκες του κάθε πελάτη τους, αλλά και να οργανώσουν ένα ομαδικό μάθημα. Ακόμα έχουν στη διάθεσή τους κάποια ενδεικτικά προγράμματα Clinical Pilates by GPC® ανάλογα με τις παθολογίες που πιθανόν να αντιμετωπίσουν. Η μέθοδος Clinical Pilates by GPC® μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος ενός προγράμματος αποκατάστασης, ως ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης ή να εφαρμοστεί σε μία ομάδα ασθενών (ομαδικό μάθημα). Σίγουρα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των επαγγελματιών υγείας.


Περιγραφή του Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 96 εκπαιδευτικών ωρών και χωρίζεται σε έξι υποενότητες. Ο σκοπός και η ύλη της κάθε υποενότητας αναλύονται παρακάτω:

CP1 – Introductory Clinical Pilates-Mat (16 ώρες, 2 ημέρες)

Στην πρώτη εισαγωγική ενότητα αναλύονται οι βασικές αρχές, το κλασικό ασκησιολόγιο της μεθόδου και τα βοηθήματα που χρησιμοποιούνται. Ακολουθεί πρακτική εξάσκηση στις ασκήσεις και δίνονται διαβαθμίσεις διευκόλυνσης σε αυτές. Επιπλέον, αναλύονται οι ενδείξεις, τα οφέλη και οι αντενδείξεις σε κάθε παθολογία. Τέλος, γίνεται εφαρμογή της μεθόδου σε διάφορες παθολογίες μέσω των μελετών μιας περίπτωσης.

 • Λευκωσία, 21-22 Σεπτεμβρίου 2024
 • Αθήνα, 28-29 Σεπτεμβρίου 2024

CP2 – Clinical Pilates & Myofascial Release Techniques (16 ώρες, 2 ημέρες)

Στη δεύτερη ενότητα γίνεται μία πιο αναλυτική προσέγγιση σε μεθόδους που αφορούν τους επαγγελματίες αθλητές. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν σχετικά με την προετοιμασία των αθλητών και ιδιαίτερα ότι σχετίζεται με την αναπνευστική λειτουργία και το μυϊκό τους σύστημα με έμφαση σε τεχνικές χαλάρωσης της περιτονίας. Οι ασκήσεις βασίζονται στις αρχές των μυοπεριτοναϊκών αλυσίδων και την κινητική ανάλυση των διαφόρων αθλημάτων. Δίνονται παραδείγματα προγραμμάτων μέσα από την εξάσκηση σε ομάδες.

 • Λευκωσία, 12-13 Οκτωβρίου 2024
 • Αθήνα, 19-20 Οκτωβρίου 2024

CP3 – Clinical Pilates-Big Equipment Phase I (Reformer, Wunda Chair, Ladder Barrel, Spine Corrector) (16 ώρες, 2 ημέρες)

Στη συγκεκριμένη ενότητα οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πως να χρησιμοποιούν τον μεγάλο εξοπλισμό που κατασκεύασε ο J.Pilates και πιο συγκεκριμένα το Reformer, Wunda Chair, Ladder Barrel και Spine Corrector. Στη συνέχεια εκπαιδεύονται σε ασκήσεις με τη χρήση του προαναφερόμενου εξοπλισμού και μαθαίνουν να οργανώνουν το μάθημα τους με τον συγκεκριμένο εξοπλισμό.

 • Λευκωσία, 02-03 Νοεμβρίου 2024
 • Αθήνα, 09-10 Νοεμβρίου 2024

CP4 – Advanced Clinical Pilates-Mat (16 ώρες, 2 ημέρες)

Αποτελεί το δεύτερο διήμερο εκπαίδευσης του Pilates Mat. Οι συμμετέχοντες έχοντας πλέον τις απαραίτητες γνώσεις καλούνται να διδάξουν τους συναδέλφους τους σε ένα ομαδικό μάθημα. Επιπλέον, συζητιούνται πιο σύνθετες και δύσκολες παθολογικές καταστάσεις και δίνονται διαβαθμίσεις επιβάρυνσης των ασκήσεων του Clinical Pilates.

 • Λευκωσία, 23-24 Νοεμβρίου 2024
 • Αθήνα, 14-15 Δεκεμβρίου 2024

CP5 – Clinical Pilates in Pregnancy & Elderly Population (16 ώρες, 2 ημέρες)
– Clinical Pilates by GPC® & Elderly Population:

Σε αυτό το σεμινάριο μελετούνται οι παθολογίες που εμφανίζονται συχνότερα στα άτομα της τρίτης ηλικίας, όπως η οστεοπόρωση, οι αρθρίτιδες, οι καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, και πως αυτές επηρεάζουν το πρόγραμμα της άσκησής τους. Επιπρόσθετα, αναφέρονται τα οφέλη της άσκησης μέσω της μεθόδου Clinical Pilates στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, όπως είναι η αποφυγή των πτώσεων, η αυξημένη λειτουργικότητα όλων των ανθρωπίνων συστημάτων και η καλή κινητικότητα του σώματος.

– Clinical Pilates by GPC® & Pregnancy:

Το σεμινάριο αυτό ασχολείται με την εγκυμοσύνη και το πώς η άσκηση πρέπει να προσαρμόζεται αναλόγως τη φάση της εγκυμοσύνης. Αναλύονται τα οφέλη που προσφέρει το Clinical Pilates πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη για το σώμα της μητέρας. Αναφέρονται παθολογίες του πυελικού εδάφους και η συντηρητική αποκατάσταση της διάστασης των κοιλιακών τοιχωμάτων. Δίνονται ενδεικτικά προγράμματα για τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης.

 • Λευκωσία, 07-08 Δεκεμβρίου 2024
 • Αθήνα, 18-19 Ιανουαρίου 2025

CP6 – Clinical Pilates-Big Equipment Phase II (Reformer, Half Trapeze, Cadillac) (16 ώρες, 2 ημέρες)

Ο κύκλος του σεμιναρίου ολοκληρώνεται με μία διήμερη εξάσκηση στο Reformer, το Half Trapeze και το Cadillac. Το ασκησιολόγιο έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από την ενότητα CP3 (Phase I) και πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει προχωρημένες ασκήσεις ενδυνάμωσης και διάτασης του κορμού.

 • Λευκωσία, 11-12 Ιανουαρίου 2025
 • Αθήνα, 01-02 Φεβρουαρίου 2025